18 Αυγούστου, 2016

ΝΕΚΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΖΗΣΕ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΒΥΘΙΖΕΣΑΙ…

                 Η Νεκρά Θάλασσα είναι από τα πιο αξιοπρόσεκτα θαύματα της φύσης. Εμφανίστηκε 3 εκατομμύρια χρόνια πριν από μια μικρή γεωλογική αναταραχή στην κοιλάδα του Ιορδάνη ποταμού. Μέσα στο ρήγμα συγκεντρώθηκε θαλασσινό νερό διαμορφώνοντας μια μεγάλη ηπειρωτική λίμνη. Σε αυτή την μοναδική και παράξενη λίμνη δε βρίσκονται ψάρια και φύκια καθώς η υψηλή συγκέντρωση άλατος, δέκα φορές πάνω από αυτή των ωκεανών, αποτρέπει την επιβίωση ζωντανών οργανισμών. 
         Η συγκεκριμένη λιμνοθάλασσα αποτελεί ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο, αφού το αλμυρό νερό της, καθώς και η λάσπη μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές θεραπείες του δέρματος.
                 Η στάθμη της Νεκράς Θάλασσας μειώνεται ένα μέτρο κάθε χρόνο, καθώς η εκροή είναι μεγαλύτερη από την εισροή υδάτων από τον Ιορδάνη σύμφωνα με τους ειδικούς. Η ασιατική λίμνη που είναι διάσημη για τη μεγάλη άνωση, παρακολουθείται από το Γεωλογικό Ινστιτούτο του Ισραήλ, το οποίο χρησιμοποιεί μία μικρή σημαδούρα για να μετράει το βάθος της. Οι υπεύθυνοι του ινστιτούτου εκτιμούν πως η στάθμη της Νεκράς Θάλασσας, η οποία έχει βάθος 304 μέτρα και χωρίζει το Ισραήλ από την Ιορδανία, έχει σημειώσει πτώση πάνω από 40 μέτρα από τη δεκαετία του 1950.
                    Η επιφάνεια της Νεκράς Θάλασσας βρίσκεται 429 μέτρα κάτω από την επιφάνεια των ωκεανών, καθιστώντας τη λίμνη το χαμηλότερο σημείο πάνω στην ξηρά. Προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες για λόγους υγείας αφού σύμφωνα με τους ειδικούς, το μεταλλικό περιεχόμενο του νερού, η απουσία αλλεργιογόνων και κυρίως η υψηλή ατμοσφαιρική πίεση έχουν ιδιαίτερα ευνοϊκές συνέπειες για αναπνευστικές παθήσεις, ασθένειες όπως η κυστική ίνωση αλλά και η οστεοαρθρίτιδα.
                     Η λίμνη έχει μήκος 77 χλμ. και μέγιστο πλάτος 16 χλμ και εννοείται ότι ονομάστηκε Νεκρά Θάλασσα επειδή καμία μορφή ζωής δεν μπορεί να επιζήσει μέσα στο εξαιρετικά αλμυρό νερό της. Περιέχει μεγάλες ποσότητες διαλυμένων ανόργανων στερεών ουσιών, όπως χλώριο, νάτριο, μαγνήσιο, κάλιο και θειώδες οξύ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβιώσει κανείς μικροσκοπικός οργανισμός. Λόγω της μεγάλης αλατότητας η άνωση των νερών είναι εντυπωσιακή με αποτέλεσμα οι κολυμβητές να είναι αδύνατον να βυθιστούν! Αυτό το μοναδικό γεωγραφικό φαινόμενο είναι το πρώτο κέντρο περιποίησης του δέρματος στον κόσμο και το μεγαλύτερο και αποτελεσματικότερο σύγχρονο Spa του πλανήτη.
                   Στις όχθες της Νεκράς θάλασσας βρίσκονται και δυο μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, μια στο Ισραήλ και μια στην Ιορδανία, οι οποίες εκμεταλλεύονται τα άλατα και παράγουν μαγνήσιο, καθώς και λιπάσματα βασισμένα σε κάλιο. Έτσι η Νεκρά Θάλασσα δίνει ζωή σε ένα κατά βάση έρημο τόπο. Στην παραλία της Νεκράς Θάλασσας υπάρχουν 43 ξενοδοχειακές μονάδες και άλλα καταστήματα όπως μπαράκια, δεδομένου ότι η εμπειρία ενός τουρίστα εκεί είναι μοναδική. 
                     Να θυμάσαι όμως ότι όταν βουτήξεις νιώθεις κάψιμο ΠΑΝΤΟΥ και το αλάτι να εισχωρεί σε όλους τους πόρους. Βουτάς σε μια λίμνη πυκνού, θολού ζεστού νερού που η αίσθησή του θυμίζει περισσότερο λάδι. Νιώθεις ότι δεν έχεις βάρος, επιπλέεις και είναι σαν να είσαι ξαπλωμένος σε ένα απέραντο στρώμα θαλάσσης!. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως μην βρέξεις τα μάτια και το στόμα σου γιατί θα νιώσεις απίστευτο κάψιμο και απαίσια γεύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου