19 Αυγούστου, 2016

Μπορεί να είναι το WiFi επικίνδυνο με βάση την ακτινοβολία του?

wifi επικίνδυνο υγεία μύθοι αλήθεια
Η συχνότητα του WiFi βρίσκεται μεταξύ των 2.4 και 5GHz. Στο παραπάνω σχεδιάγραμμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, βρίσκεται ανάμεσα στα κινητά και το τηλεκοντρόλ.



Σίγουρα, λοιπόν, απέχει πολύ από τις ακτινοβολίες που μπορούν να προξενήσουν ιονισμό.

Με δεδομένο πως η ακτινοβολία του ηλίου περιέχει και υπεριώδεις ακτινοβολίες, είναι κυριολεκτικά πιο επικίνδυνο, από άποψη ακτινοβολίας, το να περπατάμε στο δρόμο μια ηλιόλουστη μέρα από το να είμαστε εκτεθειμένοι στην ακτινοβολία του WiFi.

Όμως, για ένα λεπτό. Το WiFi εκπέμπει στις ίδιες συχνότητες με το φούρνο μικροκυμάτων, σωστά? Και όλοι γνωρίζουμε τι κάνουν τα μικροκύματα.



Η διαφορά είναι στην ισχύ. Ένας μέσος φούρνος μικροκυμάτων έχει ισχύ 1000watt. Ένα μέσο router εκπέμπει με ισχύ 0,1 watt.

Είναι η διαφορά που έχει το laser pointer με τις μπαταρίες του ρολογιού...



...με ένα βιομηχανικής ισχύος laser...



Laser είναι και τα δύο, αλλά μπορούμε να φωτίζουμε ένα κομμάτι μέταλλο με ένα laser pointer για 1.000.000 χρόνια, και δεν πρόκειται να πάθει ποτέ τίποτα. Απλά, δεν υπάρχει αρκετή ενέργεια για να το επηρεάσει.
Παίζει ρόλο το πόσα πολλά router και δίκτυα υπάρχουν γύρω μας?

Ορισμένοι άνθρωποι αποδέχονται μεν πως ένα router δεν έχει την ισχύ για να προξενήσει οποιουδήποτε είδους ζημιά, αλλά ανησυχούν πως σε μια πολυκατοικία είναι δυνατόν να είμαστε εκτεθειμένοι σε 30-40 δίκτυα που να βλέπουμε, και ακόμα και σε κρυφά δίκτυα.



Είναι λοιπόν πιθανό να είναι το WiFi επικίνδυνο λόγω της πληθώρας των δικτύων?

Η απάντηση σε αυτό είναι η ίδια απάντηση στην ερώτηση αν μπορεί το φως του ήλιου να βάλει φωτιά σε ένα κομμάτι χαρτί. Ναι, μπορεί, αλλά αν και μόνο αν η ακτινοβολία έχει εστιαστεί μέσω κάποιου είδους φακού.



Μπορούμε να αφήσουμε ένα κομμάτι χαρτί στην πιο καυτή λιακάδα για ώρες. Αν δεν εστιάσουμε με κάποιο τρόπο την ακτινοβολία, δεν πρόκειται ποτέ να πάρει φωτιά από μόνο του.

Ακόμα λοιπόν κι αν είχαμε γύρω μας 10.000 router του 0,1W, θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να εστιάσουμε την ακτινοβολία από όλα τους για να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα με ένα φούρνο μικροκυμάτων. Με 30, 40, ή ακόμα και 100 router, όσο και να εστιάζαμε την ακτινοβολία τους, δεν θα καταφέρναμε απολύτως τίποτα.

Και θυμίζουμε πως ο φούρνος μικροκυμάτων μπορεί μόνο να ζεστάνει την ύλη, του είναι αδύνατον να προξενήσει ιονισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου