04 Ιανουαρίου, 2017

ΒΟΡΕΙΟ ΣΕΛΑΣ, ΤΟ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΟ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΚΟΒΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ..

ΒΟΡΕΙΟ ΣΕΛΑΣ, ΤΟ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΟ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΚΟΒΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ..

Το Βόρειο Σέλας είναι αναμφισβήτητα το πιο εντυπωσιακό «σόου» της φύσης. Γνωστό και ως ο χορός των πνευμάτων, το φαινόμενο αυτό είναι από τα ωραιότερα που υπάρχουν με απίστευτη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων σε αιφνίδιες εμφανίσεις και με γρήγορες μεταμορφώσεις του ουρανού. Η εμφάνιση του Σέλαος κίνησε το ενδιαφέρον των ανθρώπων χιλιάδες χρόνια πριν και ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες αφού πρώτος, επιστημονικά, παρατηρητής του φαινομένου είναι ο Αριστοτέλης.
Αλήθεια είναι ότι μας αρέσει η μαγεία, το μυστήριο, η ανεξήγητη φύση οπότε ας δούμε πότε εμφανίζεται το βόρειο σέλας. όταν ο ηλιακός άνεμος ρέει αντίθετα με την ατμόσφαιρα της γης δημιουργείται αυτό το εκπληκτικό θέαμα φωτός. Aurora Borealis ονομάζεται επιστημονικά το Σέλας που είναι το φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που συμβαίνει στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και παρατηρείται ιδίως στις πολικές περιοχές. Σε χώρες όπως Σουηδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Φιλανδία και Αλάσκα οι τουρίστες μπορούν να παρακολουθήσουν τον ουρανό που αλλάζει εκπληκτικά γρήγορα δεκάδες χρώματα. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης φορτισμένων σωματιδίων, κυρίως ηλεκτρονίων και πρωτονίων  από το διάστημα, που παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο της γης, μετακινούνται προς τους πόλους και τελικά αντιδρούν με τα σωματίδια της ατμόσφαιρας. Οι εκλύσεις φωτονίων συνήθως παράγουν πράσινες ή κόκκινες εκλάμψεις, ενώ του αζώτου παράγουν μπλε ή κόκκινες.
Στη λαογραφία των βορείων λαών το Σέλας ήταν επόμενο να έχει συνδεθεί με υπερβατικές ερμηνείες. Οι Σουηδοί πίστευαν πως ήταν αντανακλάσεις από τις δάδες που κρατούσαν οι Λάπωνες. Οι Λάπωνες έκρυβαν γυναίκες και παιδιά, σταμάταγαν τα έλκηθρα για να μη γίνουν αντιληπτοί από το Σέλας και τους πάρει. Οι Φιλανδοί ότι ήταν Άγγελοι Κυρίου που κυνηγούσαν τους δαίμονες. Στη δυτική ακτή της Νορβηγίας οι κάτοικοι πίστευαν πως το Βόρειο Σέλας είναι γριές, ανύπαντρες γυναίκες στον ουρανό που χορεύουν κουνώντας τα λευκά μαντήλια τους. Αρχαιότερα νόμιζαν πως ήταν η αντανάκλαση των ασπίδων που κρατούσαν οι Βαλκυρίες, που ήταν νεκρές παρθένες στον ουρανό. Οι Εσκιμώοι έλεγαν πως είναι οι ψυχές των νεκρών που αναζητούν τους δικούς τους. Κατά το Μεσσαίωνα υποστήριζαν ότι ήταν προμήνυμα μεγάλου κακού. Πολλές γκραβούρες της εποχής παρουσιάζουν το Σέλας ως θηρίο της κόλασης με στόχο την καταστροφή.
Εάν σκέφτεστε να κάνετε ένα ταξίδι για να δείτε το βόρειο σέλας και αναρωτιέστε ποια είναι τα καλύτερα μέρη και ποια εποχή, ήρθε η ώρα. Προορισμός η Βόρεια Ευρώπη και ειδικά η νορβηγική πόλη Tromso που είναι η πιο γνωστή για να δείτε το βόρειο σέλας επειδή βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της ζώνης. Το ταξίδι πρέπει να γίνει Οκτώβριο, Φεβρουάριο ή Μάρτιο, επειδή τότε υπάρχει σκοτάδι και όχι πυκνή συννεφιά όπως τους υπόλοιπους χειμερινούς μήνες. Ιδανικός χρόνος, όταν παρατηρείται νέα σελήνη όπου το φεγγάρι δεν φαίνεται καθόλου. Το κέντρο της ζώνης εμφάνισης του βόρειου σέλαος βρίσκεται κοντά στη βορειοδυτική ακτή της Γροιλανδίας και άρα πιο κοντά στην Αμερικανική ήπειρο παρά στην Ευρώπη. 
Υπάρχουν διάφορα είδη ταξιδιών για να δει κάποιος από κοντά την κακοκαιρία του διαστήματος. Όπως μια κρουαζιέρα στα φιόρδ ή στην Αλάσκα. Ή η βόλτα με έλκηθρο με τους σκύλους που είναι μια απίστευτη εμπειρία. Σήμερα υπάρχουν πολλές εταιρείες που οργανώνουν εκδρομές για την παρατήρηση του πιο όμορφου φυσικού φαινομένου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου