06 Ιανουαρίου, 2017

Τι κρύβουν οι ωραίες λέξεις


Έννοιες όπως : Βιομηχανία 4.0, τεχνολογία εκτύπωσης 3-D, Ίντερνετ των πραγμάτων και η τεχνητή νοημοσύνη, χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τον αύριο της οικονομίας. Με αυτό τον ασαφή αλλά και εξίσου εντυπωσιακό τρόπο που προκαλεί συνειρμούς προόδου και ευημερίας βρίσκεται κρυμμένη μία μεγάλη αλήθεια. Οι αλλαγές που έρχονται στην πραγματικότητα θα είναι ένα ακόμα πλήγμα στην εργασία και στην μεσαία τάξη η οποία στον ανεπτυγμένο κόσμο έχει δεχθεί θανατηφόρα πλήγματα.

Για παράδειγμα κάτω απο την έκφραση «Βιομηχανία 4.0» βρίσκεται η προσπάθεια που ήδη έχουν ξεκινήσει τεράστιοι πολυεθνικοί κολοσσοί να βάλουν τα ρομπότ όχι μόνο στην διαδικασία παραγωγής αλλά και στις υπηρεσίες. Τα ίδια αποτελέσματα έχουν και οι υπόλοιπες καινοτομίες που σχετίζονται με την 3D εκτύπωση, το ίντερνετ των πραγμάτων και την τεχνητή νοημοσύνη.

Όλα αυτά οδηγούν στην υποκατάσταση της εργασίας, την απομάκρυνση εργαζομένων που δεν έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες , την εξαφάνιση σημαντικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και μέσω όλων αυτών την μείωση του κόστους εργασίας. Κάποιοι μάλιστα οικονομολόγοι δεν διστάζουν να συγκρίνουν τις επιπτώσεις που είχε το πέρασμα απο την μαζική βιομηχανική παραγωγή στην οικονομία του ίντερνετ.

Στην εποχή της μαζικής βιομηχανικής παραγωγής το μέγεθος της οικονομικής ισχύος ήταν ο αριθμός των εργαζομένων. Στην εποχή του ίντερνετ η οικονομική ευρωστία μετριέται με βάση τα «πραγματικά» κέρδη ανά εργαζόμενο αφού ο τζίρος έχει αυτονομηθεί απο το μέγεθος της απασχόλησης. Στην αυριανή εποχή το μέγεθος της επιτυχίας θα κρίνεται απο τον ρυθμό υποκατάστασης της εργασίας.

Το πραγματικά παράξενο σε αυτήν την ιστορία είναι οτι όλα αυτά δεν φαίνεται να απασχολούν τον δημόσιο λόγο. Όλες οι συζητήσεις είναι μία υπόθεση επιχειρηματιών, οικονομολόγων , μαθηματικών...Οι πολιτικοί δεν τολμούν να αγγίξουν δημόσια τα θέματα αυτά και προτιμούν να περιμένουν...

Έτσι,οι απλοί άνθρωποι βρίσκονται στο «μαύρο σκοτάδι» για το μέλλον που περιμένει –κυρίως εκείνους που είναι νέοι. Ακόμα χειρότερο δεν έχουν την παραμικρή γνώση για το μέλλον που περιμένει τα παιδιά και τα εγγόνια τους και το οποίο σίγουρα δεν θα είναι και τόσο ευοίωνο.

http://www.eklogika.gr/inews/Ti-kruboun-oi-oraies-lexeis-06-01-2017 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου