08 Ιανουαρίου, 2017

Έξι σημάδια που δείχνουν έλλειψη ψευδαργύρου

Έξι σημάδια που δείχνουν έλλειψη ψευδαργύρου
Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε όλα τα φυτικά και ζωικά κύτταρα και είναι απαραίτητος για κύριες λειτουργίες, όπως η πέψη, η αναπαραγωγή και η ανάπτυξη.

Η απαίτηση ψευδαργύρου για τη σύνθεση του DNA και των νέων ιστών, τον καθιστούν ζωτικής σημασίας στοιχείο για την ομαλή αύξηση και ανάπτυξη στην παιδική ηλικία. Είναι απαραίτητο συστατικό για περισσότερα από 100 ένζυμα που εμπλέκονται στην πέψη και τη χρησιμοποίηση του λίπους, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων, ενώ είναι στενά συνδεδεμένος με τη διαδικασία παραγωγής ενέργειας.

Ο ψευδάργυρος ενισχύει, επίσης, το ανοσοποιητικό σύστημα. Γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει έντονο ενδιαφέρον σχετικά με τη δυνητική του ικανότητα να καταπολεμά τις μολύνσεις και να θεραπεύει τα τραύματα.

Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου είναι δύσκολο να ανιχνευθεί, γι’ αυτό αν έχετε κάποιο από τα παρακάτω έξι συμπτώματα, απευθυνθείτε σε ειδικό για τη διερεύνηση αυτής της πιθανότητας. 


Χρόνιες ασθένειες

Διαβήτης, Αλτσχάιμερ, αθηροσκλήρωση, νευρολογικές διαταραχές, αυτοάνοσα νοσήματα  και εκφυλιστικές ασθένειες, σχετίζονται με την ανεπάρκεια ψευδαργύρου. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στον κρίσιμο ρόλο του στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την υγιή ανάπτυξη των κυττάρων. Η έλλειψη ψευδαργύρου αυξάνει το οξειδωτικό στρες  και τη φλεγμονή που σχετίζονται άμεσα με τις χρόνιες νόσους. 


Συνεχείς λοιμώξεις

Η επάρκεια ψευδαργύρου αποτελεί προϋπόθεση για υγιές ανοσοποιητικό. Όταν το ανοσοποιητικό δεν είναι ισχυρό είστε ευάλωτοι σε βακτήρια και ιούς που προκαλούν λοιμώξεις. 


Απώλεια μαλλιών

Αν παρατηρείτε αραίωση των μαλλιών σας, είναι χρήσιμο να ελέγξετε τα επίπεδα ψευδαργύρου. Τσεκάρετε όμως και για άλλα συμπτώματα, καθώς μόνο η σοβαρή ανεπάρκεια ψευδαργύρου προκαλεί αραίωση των μαλλιών.


Απώλεια γεύσης και όσφρησης
Εκτός από τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την ανάπτυξη των κυττάρων, ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για τη σωστή λειτουργία της γεύσης και όσφρησης. Είναι πολύ πιθανό να μην… καταλαβαίνετε τι τρώτε, λόγω της αλλοίωσης των αισθήσεων. Αυτό αφορά περισσότερο όσους είναι άνω των 60, οι οποίοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έλλειψης ψευδαργύρου σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τη γεύση, όπως η λήψη φαρμάκων. 


Πρόβλημα ακοής

Μελέτη σε 100 ασθενείς, κάποιοι εκ των οποίων είχαν απώλεια ακοής, έδειξε ότι περίπου το 12% είχαν χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου, ενώ όσοι είχαν ανεπάρκεια ψευδαργύρου είχαν μεγαλύτερη απώλεια ακοής σε σχέση με όσους είχαν επάρκεια ψευδαργύρου. Άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι ασθενείς με απώλεια ακοής που έλαβαν συμπληρώματα ψευδαργύρου, είδαν την ακοή τους να βελτιώνεται. Η εξήγηση βρίσκεται στην αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση του ψευδαργύρου που μειώνει το οξειδωτικό στρες στο εσωτερικό του αυτιού. 


Δεν αναπτυχθήκατε πλήρως

Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου γίνεται αντιληπτή μόνο στα παιδιά, καθώς παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των κυττάρων. Η έλλειψη ψευδαργύρου στα παιδιά εμποδίζει την ανάπτυξή τους. Είναι σημαντικό λοιπόν να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει τουλάχιστον 10mg ζωικών πρωτεϊνών την ημέρα.

http://www.daily-news.gr/health/eksi-simadia-pou-doixnoun-elloipsi-pseydargyrou/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου