07 Μαρτίου, 2017

Σε ποιές χώρες φυλάσσονται τα αποθέματα χρυσού της Ελλάδας !

Σε ποιές χώρες φυλάσσονται τα αποθέματα χρυσού της Ελλάδας

Περίπου το 50% των αποθεμάτων χρυσού της χώρας φυλάσσεται σε θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Ελλάδας και το υπόλοιπο στο εξωτερικό.
Ειδικότερα, τα ελληνικά αποθέματα σύμφωνα με την "Καθημερινή της Κυριακής", βρίσκονται "μοιρασμένα" κατά 29% στις ΗΠΑ, κατά 20% στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά 4% στην Ελβετία και κατά 47% εντός της χώρας.

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η κάλυψη των εθνικών αναγκών σε πιθανές έκτακτες καταστάσεις. Σύμφωνα με την ΤτΕ, η φύλαξη μέρους του χρυσού και εκτός των συνόρων αποτελεί διεθνή πρακτική για όλες σχεδόν τις κεντρικές τράπεζες. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ, αυτή τη στιγμή οι απαιτήσεις της Ελλάδας σε χρυσό, φτάνουν τους 149,1 τόνους και η αξία τους υπερβαίνει τα 5,26 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ισολογισμού της ΤτΕ, το ποσοστό του χρυσού που μεταβιβάστηκε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ και τη συμμετοχή της ΤτΕ στο ευρωσύστημα , είναι πολύ μικρό συγκρινόμενο με το συνολικό απόθεμα σε χρυσό. Ανάλογη μεταβίβαση έγινε από όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

Το 2000 η ΤτΕ αναβάθμισε το απόθεμα χρυσού, μετατρέποντάς το σε ράβδους διεθνών προδιαγραφών.

usay.gr
Read more at http://www.proklitiko.gr/2017/03/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου