06 Φεβρουαρίου, 2018

ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

 
Ενα από τα πιό ευχρηστα και επιστημονικά συγγράμματα περί του Μακεδονικού Ζητήματος ειναι αυτό με τον ομώνυμο τίτλο του Κ.ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ.

Συνοψίζω εν ολίγοις τα συμπεράσματα του :

-Kατά τις τελευταιες δεκαετίες του 19ου αι στην περιοχή της Μείζονος Μακεδονίας (που τότε ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία )υπήρχαν διαμορφωμένες δύο εθνολογικές ομάδες με ισχυρές εθνικές συνειδήσεις ,η ΕΛΛΗΝΙΚΗ και η ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ.

-Kύριο χαρακτηριστικό διαφοροποίησης δεν ηταν τόσο η γλώσσα οσο η ενταξη σε διαφορετική Θρησκευτική Ιεραρχία (αν και οι δύο ανήκαν φυσικά στο Ορθόδοξο Δόγμα):
στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ανήκαν οι εχοντες ελληνική εθνική συνείδηση ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΓΛΩΣΣΑΣ , ενω στην (ιδρυθείσα το 1870)
ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΕΞΑΡΧΙΑ επεδίωκαν να ανήκουν εκεινοι οι κάτοικοι της Μακεδονίας που ειχαν βουλγαρική συνείδηση και μιλούσαν την βουλγαρική γλώσσα (κυρίως στο βόρειο μέρος της Μείζονος Μακεδονίας).

-Oι περισσότεροι Σλαβόφωνοι( κυρίως στην Μακεδονία νοτίως περιπου του παραλλήλου των Σκοπίων ) ειχαν -αν και σλαβόφωνοι-ελληνική εθνική συνείδηση και το επιδεικνυαν αυτό μην εγκαταλείποντας το Οικουμενικό Πατριαρχείο και απορρίπτοντας την Βουλγαρική Εξαρχία.

Η βουλγαρική προπαγάνδα (η οποία βεβαιως υποστηριζε οτι ΠΑΣ ΣΛΑΒΟΦΩΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ )βλέποντας οτι δεν αποδίδει αυτή η 'γραμμή' στους πληθυσμούς νοτίως του παραλλήλου των Σκοπίων ,άλλαξε 'θέση' και με την ιδρυση το 1893 της ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ άρχισε να μιλά,οχι πλέον για βουλγαρική εθνότητα αλλά για "Μακεδονικό Εθνος" και να επιδιώκει την γενικη Εξέγερση ολων των Χριστιανών της Μακεδονίας κατά των Τούρκων με το σύνθημα :"Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ".
Η νέα θέση της βουλγαρικής 'υψηλής πολιτικής' βασίστηκε βεβαίως στην μικρή διαφοροποίηση της "σλαβομακεδονικής" γλώσσας απο την βουλγαρική (η πρώτη αποτελεί διάλεκτο της δευτερης) και στηρίχτηκε απο την 'αριστερή' πτερυγα της ΕΜΕΟ ,των "αυτονομιστών".
(Στους Βαλκανικούς πολέμους βεβαίως ολη η ΕΜΕΟ ,"δεξιά" και "αριστερά" ,ΣΥΝΤΑΧΤΗΚΕ ΠΛΗΡΩΣ ΜΕ ΤΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.
Η ίδια βουλγαρίζουσα γραμμή ακολουθήθηκε στο Μακεδονικό και αργότερα απο την Κομμουνιστή 3η Διεθνή -εξ ου και η εθνοπροδοτική γραμμή του ΚΚΕ κατά τον Μεσοπόλεμο  οπως και κατά την 5η Ολομέλεια του 1949...)

-Μακροπρόθεσμος σκοπός της ΕΜΕΟ ηταν ,πρώτα η Αυτονόμηση της Μακεδονίας και κατόπιν η ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ (κατά το πρότυπο της προσάρτησης της Ανατ.Ρωμυλίας).

-Η προπαγάνδα της ΕΜΕΟ γέννησε την Εξέγερση του ΙΛΙΝΤΕΝ το 1903 η οποία κατεστάλη βιαίως απο τους Οθωμανούς.

-Απάντηση στο Ιλιντεν υπήρξε η εναρξη του Ελληνικού Μακεδονικού Αγώνα (1904-1908) μέσω ιδρυσης απο εθελοντές Ανταρτικών Σωμάτων που στόχο ειχαν να ΑΠΟΣΟΒΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΜΕΟ.

-Στον ελληνικό Μακεδονικό Αγώνα πηραν μέρος πολλοί Σλαβόφωνοι με ελληνική εθνική συνείδηση (=ΓΡΑΙΚΟΜΑΝΟΙ κατά τους Βουλγάρους) οπως ο ηρωικός ΚΑΠΕΤΑΝ-ΚΩΤΤΑΣ ο οποιος συλληφθείς απαγχονίστηκε απο τους Τουρκους στο Μοναστήρι των Σκοπίων το 1905 φωνάζοντας στα σλαβομακεδόνικα :Dazivi Gartsia =ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ !
(Α.Κοντούλης"Βίος Καπετάν-Κώττα,1931, σελ 43)

-Χωρίς τις θυσίες υπερ του Ελληνισμού αυτών των σλαβόφωνων Ελλήνων της Μακεδονίας
(αλλά και των βλαχόφωνων) θα ειχε χαθει τοτε και για πάντα  για την Ελλάδα η Μακεδονική υπόθεση και σήμερα η Μακεδονία θα ήταν βουλγαρική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου